Terug naar alle Artikelen

Artikel

De WAT-relatie

Nico Verheijden

We hebben een WAT-relatie. Een wat? Ja, ik bedoel de WAT-relatie, de Working-Apart-Together-relatie. Dat wat we massaal doen sinds de welbekende uitbraak. Je weet wel dat digitaliseren waar we al decennia over spreken. Dat nieuwe werken waar we allemaal ja tegen zeiden en nee mee deden. Dat wat dus.

Van virtuele weekstarts tot bureaupresentaties. Van brainstorms tot adviesgesprekken. Alles online. Samenwerken zonder bij elkaar te zijn. Zonder woon-werk-verkeer. En zonder files. Maar ook zonder koffieautomaat-praat. Zonder samen lunchen. En zonder uitstapjes.

Werkt dat bij jullie?
Ik krijg geregeld de vraag ‘werkt dat bij jullie?’. Om eerlijk te zijn weet ik dat niet goed. In de afgelopen crisistijd heeft het ogenschijnlijk gewerkt. Een gevalletje -als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan- denk ik. En ‘bij jullie’ heeft bij ons ook nog eens twaalf gezichten. Laat staan de tientallen gezichten bij klanten. De een gedijt er nou eenmaal beter bij dan de ander. Maar als ik voor mezelf spreek voel ik me het best in de interactie met mensen in dezelfde ruimte. Ik hoor en zie dan meer. Ik voel zeker meer energie. Tegelijk is het ook wel lekker om zaken ongestoord uit te werken op je eigen werkkamer, dicht bij huis.

Hoe gaan we het laten werken?
De vraag is eigenlijk ‘hoe gaan we het laten werken?’. Dat is nog een behoorlijke zoektocht. Dat hangt af van persoonlijke voorkeuren en specifieke omstandigheden. Uit mijn eigen team is er, bij enkelen, de behoefte om daar structuur in aan te brengen. Zeg maar een soort van regelmaat en routine die wij als mens nou eenmaal nodig hebben om te overleven. Vast staat in ieder geval dat we niet teruggaan naar de oude situatie; iedere dag met z’n allen op kantoor tenzij je bij klanten bent.

We gaan nu eerst maar eens de vakantieperiode in. Eentje die we niet makkelijk zullen vergeten. Waar we ook naartoe gaan, we zullen geconfronteerd worden met beperkingen. Daar gaan we hoe dan ook mee leren leven. En veel van leren. Dat vertrouwen heb ik er in ieder geval in. In beperking schuilen de mooiste oplossingen.

Fijne vakantie allemaal!

0413 72 60 60

SAMEN
BEWEGING
BRENGEN?

"*" geeft vereiste velden aan

Hou mij op de hoogte van interessante ontwikkelingen en events.